Hoida jalat kotona oikein

  1. Jalkojen hygieniasta tulee huolehtia päivittäin. Pesu haalealla vedellä riittää silloin kun jaloissa ei ole näkyvää likaa. Saippuan sijasta kannattaa käyttää ihoystävällistä pesunestettä. Pese myös jokainen varvasväli huolellisesti.
  2. Kuivaa jalat huolella pehmeällä pyyhkeellä, myös varvasvälit. Vältä hankaamista ettei varvasvälien herkkä iho vaurioidu.
  3. Jalkojen rasvaus pitää ihon ehjänä ja kimmoisana sekä suojaa ihoa bakteereilta ja viruksilta. Varpaanvälejä ei saa rasvata. Rasvauksen yhteydessä hiero samalla jalkaterää ja venyttele varpaita. Valitse voide ihotyypin mukaan.
  4. Leikkaa varpaankynnet varpaanpään mallia mukaillen. Älä kuitenkaan pyöristä kynnenreunoja. Kynnen pituus on silloin sopiva kun tunnet kynnen reunan sormella kevyesti kokeillen.
  5. Pesun tai kylvetyksen jälkeen pehmenneiden kynsien leikkaaminen onnistuu helpoimmin. Viimeistele kynnen kulmat hiekkapaperiviilalla. Kovettumia voi hioa kevyesti hiekkaperiraspilla, mutta liika hiominen lisää kovettumien uudelleen muodostumista.  Paksuuntuneet kynnet ja kovettumat kannattaa hoidattaa jalkahoidon ammattilaisella. Sisäänkasvanut kynsi on yleisin vaiva, joka tulee aina hoidattaa jalkahoitajan avustuksella kuntoon. Hoitamattomana se uusiutuu ja pahimmassa tapauksessa voi aiheutta jopa ruusun jalkaan.
  6. Muutama minuutti päivässä auttaa ylläpitämään jalkojen nivelten toimintaa yllä. Pohjelihaksen venyttely estää kramppeja ja auttaa laskimoveren kierron ylläpitoon. 
Liikunta vähentää jalkasairauksia.
Päivittäinen omahoito